ESDV Footloose op Blaasmuziek Plus

Op zaterdag 29 oktober 2016 organiseerde Blaasorkest Tiona haar jaarlijkse concert Blaasmuziek Plus. ESDV Footloose heeft tijdens dat concert diverse demo’s gegeven. Hier volgt een kort verslag van zowel een bezoeker van als een deelnemer aan Blaasmuziek Plus. Hieronder staan de namen van de betrokken Footloose dansers. Hartelijk bedankt voor jullie (dans)inzet gedurende dit project!

  • Anke van Gastel
  • Karen van Kerkhof
  • Dio Bos
  • Maaike Smits
  • Lulu Chan
  • Lineke van der Wal
  • Steven Wintjes
  • Mike Wilmer

Beleving van Anke van Gastel (Footloose-lid en deelnemer)

Enige tijd geleden werd onze vereniging door Blaasorkest Tiona benaderd met de vraag of we op Blaasmuziek Plus, hun jaarlijkse concert, iets wilden dansen. We hebben (natuurlijk) “ja” gezegd en zijn op zoek gegaan naar enkele enthousiaste dansers die hier hun schouders onder wilden zetten. Meer dansen is beter en gelukkig ben ik niet de enige bij ESDV Footloose die er zo over denkt! Interesse voor en ervaring met optreden is er wel in onze vereniging, voornamelijk door onze eigen jaarlijkse showcase.

Maar… Wat eerst een klein project leek, met voornamelijk eigen (bestaande) choreografieën, is uiteindelijk uitgegroeid tot een grote uitdaging. De voorwaarden voor dit optreden bleken namelijk een beetje anders dan de optredens die we gewend zijn. Tien dansen, waarvan negen op muziek die door Tiona was uitgekozen en drie in een stijl die normaliter niet bij Footloose beoefend wordt. Hoewel we natuurlijk uit bekende dansen (o.a. een rumba), choreografieën en patronen hebben geput, hebben we alsnog heel veel nieuwe dingen moeten maken én instuderen. En omdat we met een vaste groep dansers een gevarieerd programma wilden maken (met invloeden van line dance, rumba, samba, bachata, salsa, chachacha en rock & roll), hebben sommigen van ons meerdere choreografieën moeten leren in een stijl die ze normaal gesproken niet beoefenen. Tot slot bracht ook het dansen op livemuziek extra uitdagingen en coördinatie met zich mee. Wordt dit liedje bijvoorbeeld snel of langzaam gespeeld? En ja, enkele beats per minute kunnen echt het verschil maken voor dansers. Gelukkig hebben we dat tijdens enkele fijne gezamenlijke repetities met Tiona helemaal kunnen afstemmen.

Al met al was dit project een hele uitdaging. Ik ben trots op wat we met zijn achten in zulke korte tijd bereikt hebben. Ik heb genoten van de repetities, zowel binnen Footloose als met Tiona, van de momenten dat er weer een puzzelstukje op zijn plaats viel en uiteraard van het optreden zelf, de kroon op ons harde werken. Het werd door zowel Tiona als door ons enorm gewaardeerd dat daarbij zoveel Footloose-dansers zijn komen kijken. Ik hoop dat jullie net zo genoten hebben van het concert én de afterparty als wij! En ik hoop dat dit project nog een vervolg krijgt, dus wie weet zien jullie ons binnenkort ergens voorbij komen…

Beleving van Martijn Wolfs (Footloose-lid en bezoeker)

Op zaterdag 29 oktober werd in Nijnsel een gezellige avond met muziek, dans en theater verzorgd. Blaasorkest Tiona organiseerde die avond Blaasmuziek Plus in samenwerking met de Eindhovense Studenten Dansvereniging Footloose, het theatergezelschap Klik! uit Best en lokale artiest en legende Rockin’ Daddy. Omdat deze verschillende disciplines ieder hun eigen publiek aantrokken, was het een gezellig gemêleerd gezelschap.

Tiona bracht verschillende stukken blaasmuziek ten gehore in uiteenlopende muzikale genres. Bij sommige stukken werd zij ondersteund met zang van het theatergezelschap Klik waardoor de muziek die toch al goed in het gehoor lag, nog net dat kleine beetje extra meekreeg. In de stukken waar Rockin’ Daddy mee speelde, was het helemaal een feest (van herkenning). Footloose had een aantal dansen speciaal voor deze avond op de muziek van Tiona gemaakt. Dit zorgde onder andere bij de nummers “See you later alligator” en “Copacabana” voor een waar spektakel. Halverwege de avond voerde Klik! een gedeelte van hun eigen voorstelling op waarin theater en zang elkaar afwisselden. Na afloop was er nog een heuse afterparty waarbij DJ Lucas en Rockin’ Daddy de sfeer er tot laat op de avond in hielden en er volop gedanst en gefeest werd. Al met al was het een hele leuke en vooral gevarieerde avond waarbij er voor elk wat wils was.

Media

YouTube:

Foto’s (met dank aan Harrie van den Oever)