Klassiek ballet

Intro

Vanaf september 2014 biedt Footloose ook cursussen klassiek ballet aan. Er zijn drie lesniveaus; “Klassiek ballet beginners”, een beginnersniveau voor cursisten met weinig of geen ervaring in deze dansstijl en “Klassiek ballet intermediate”, een tussenniveau voor alle dansers met een goede basiskennis van deze dansstijl en “Klassiek ballet advanced”, een gevorderd niveau voor dansers met veel ballet-ervaring. In overleg met de docent worden cursisten geplaatst in de meest geschikte groep aan het begin van het seizoen.
Een seizoen heeft 15 lessen van ieder 75 minuten.

De dansstijl

Klassiek ballet is een van de oudste dansvormen die wij kennen in onze westerse cultuur. Ontstaan uit de hofdansen in Italië tijdens de renaissance, daarna geïmporteerd naar het Franse hof en ontwikkeld tot een kunstvorm. Hoewel de eerste balletacademie werd opgericht in Frankrijk, verspreidde klassiek ballet zich snel over Europa. Dit zorgde ervoor dat er veel verschillende stijlen werden ontwikkeld, zoals bijvoorbeeld Royal Academy of Dance (RAD, Engeland), Cecchetti (Italië) en Vaganova (Rusland). Lessen bij Footloose zijn gebaseerd op de Russische methode, waarbij een goede techniek wordt gecombineerd met muzikaliteit en emotie.

Klassiek ballet is niet alleen een goede manier om te werken aan je lichaam en kracht op te bouwen in je spieren, maar het is ook een hele goede manier om bezig te zijn met expressie. Beide cursussen nemen daarom ook deel aan de jaarlijkse Footloose showcase aan het einde van het tweede seizoen.

Cursus progressie

Vanwege de technische aard van de dansstijl wordt er in overleg met de docent gekeken naar de best passende cursus voor iedere cursist aan het begin van het seizoen. Afhankelijk van de achtergrond en de technische basis van de danser wordt er besloten wat het juiste moment is van doorstroming naar de volgende cursus.