Stijldansen

Intro

Stijldansen vormt de grootste cursusgroep binnen Footloose. Er wordt op vijf niveaus les gegeven op de woensdag- en donderdagavond. In deze cursussen komen de bekende dansen aanbod van het ballroom en latin dansen, zoals de Quickstep, de Engelse wals, de Rumba en de Samba. Wekelijks kun je op woensdagavond na de danslessen ook komen dansen. De ene week is er een gezellige dansavond, de andere week een meer serieuze trainingsavond, waar de mogelijkheid is om extra te trainen. De dans- en trainingsavonden starten na de lessen om 21.30 uur in Orbit in Luna.

Samen met andere studenten leer je tijdens brons de eerste stappen van de ballroom en latin dansen, uiteraard gaat dit regelmatig gepaard met wat onwennig lachen, maar algauw weet iedereen zijn weg op de dansvloer goed te vinden. In de cursussen die daarop volgen wordt je kennis van figuren uitgebreid en meer op houding gelet. Aan het einde van elk seizoen kun je laten zien wat je geleerd door mee te doen met afdansen, en je laten beoordelen door een professionele jury.

De dans

Ballroom

Ballroomdansen of standaarddansen is de verzamelterm voor een bepaalde stroming van de stijldansen die allen gedanst worden volgens dezelfde stijl. De internationale standaarddansen zijn de Engelse wals, tango, quickstep, slowfox en Weense wals.

De ballroomdansen verschillen op vele punten met de Latijns-Amerikaanse dansen, zoals bijvoorbeeld in de houding. Er wordt namelijk in paren gedanst in een strakke, rechte houding. Ook zijn alle ballroomdansen ‘progressief’. Dit wil in deze context zeggen dat er met de dans afstand wordt afgelegd over de dansvloer en men (tegen de klok in) rond de dansvloer danst. Meestal worden de figuren in de ballroomdansen volgens een bepaald programma gedanst, maar in principe kunnen de meeste figuren in willekeurige volgorde na elkaar gedanst worden.

Latin

In de context van stijldansen wordt latin formeel gebruikt om te verwijzen naar de vijf internationale Latijns-Amerikaanse stijldansen, cha-cha-cha, rumba, samba, paso doble en jive. Vaak wordt dan ook wel de Engelse term Latin-American of Latin gebruikt.

De meeste Latijns-Amerikaanse dansen worden gedanst in paren; iedere heer danst met een dame. In tegenstelling tot de ballroomdansen wordt bij de Latijns-Amerikaanse dansen niet heel strak in de houding gedanst, maar is de houding losser en mag men de houding ‘breken’. In de Latijns-Amerikaanse dansen is het bewegen van de heupen belangrijk om de dansen het juiste karakter te geven. De romp, heupen en benen horen onafhankelijk van elkaar te bewegen, waar in de ballroom dansen de heupen recht onder de romp gehouden horen te worden.

Cursusprogressie

Om goede doorstroming binnen de stijldans cursussen kunnen waarborgen zijn er een aantal voorwaarde; zo dien je alle cursussen, met uitzondering van brons, twee keer een half jaar af te leggen alvorens door te stromen naar het volgende niveau. Uitzonderingen mogen gemaakt woorden met overleg van de docent.

Heb je enige danservaring, overleg dan met de docent in welke niveau je het beste kunt starten.